9 kwietnia uczniowie klas 2 uczestniczyli w wycieczce do gospodarstwa edukacyjnego Wioska pod Kogutem w Krępie, położonego niedaleko Warszawy. Był to dzień pełen wrażeń, nowych doświadczeń
i radości ze wspólnego odkrywania wiejskiego życia.
Pierwszym punktem programu było zwiedzanie gospodarstwa i spotkanie ze zwierzętami. Dzieci z bliska mogły przyjrzeć się różnym gospodarskim mieszkańcom – największe zainteresowanie wzbudziły kozy, które uczniowie mogli nawet nakarmić. Była to okazja do bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami
i poznania ich zwyczajów.
Kolejnym etapem były warsztaty wielkanocne. Uczniowie samodzielnie tworzyli palmy wielkanocne oraz ozdabiali jajka, wykorzystując różnorodne techniki i materiały. Zajęcia te nie tylko rozwijały kreatywność, ale także pozwalały lepiej zrozumieć wielkanocne tradycje.
Po warsztatach dzieci wzięły udział w procesie ubijania śmietany, z której powstało prawdziwe, domowe masło. Każdy mógł spróbować swoich sił przy drewnianym ubijaku. Gotowe masło zostało zapakowane
i zabrane do szkoły, gdzie posłużyło jako dodatek do drugiego śniadania – kanapki z własnoręcznie zrobionym masłem smakowały wyjątkowo!
W czasie wolnym uczniowie mieli okazję do zabawy na świeżym powietrzu. Dużo radości przyniosła
im gra w zbieranie kolorowych jajek ukrytych na terenie gospodarstwa, a także wspólne zabawy na placu zabaw.
Wycieczka do Wioski pod Kogutem była doskonałą okazją do nauki przez działanie i zabawę. Uczniowie
wrócili do szkoły zadowoleni, pełni nowych doświadczeń i z uśmiechami na twarzach. To był dzień, który na długo pozostanie w ich pamięci.